skip to Main Content
Recept: Amandelcake Met Bloedsinaasappel

Recept: Amandelcake met bloedsinaasappel

Deze heerlijke ‘kleffe’ cake van amandelmeel en sinaasappel is een mooie variatie op de gewone gele cake. De bloedsinaasappels in de karamel zien er heel decoratief en zonnig uit. Een heerlijke cake die als nagerecht op de kaart kan worden gezet. Recept van naareigensmaak.nl.

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 3 kleine (bloed)sinaasappels
  • 3 el rasp van de 3 (bloed)sinaasappels
  • 1 tl bakpoeder/baking soda/bicarbonaat
  • ½ tl zout
  • 200 g boter
  • 200 g suiker
  • 4 eieren
  • evt. 2 tl Grand Marnier
  • 200 g amandelmeel
  • 50 g boekweitmeel
  • springvorm, ca. 24-26 cm

Voor de karamel

  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 2 el Grand Marnier en/of water

Voor de glazuur en de muntroom

  • 4 el sinaasappelmarmelade + 1 el water
  • 6 blaadjes munt, fijngesneden
  • slagroom

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175ºC. Maak een vel bakpapier nat en knijp het uit. Als je de vochtige prop weer uitvouwt, kun je het heel makkelijk plooien. Vet de springvorm in en bekleed de bodem en wanden met het vel bakpapier.

Rasp vervolgens de schil van 2 bloedsinaasappels en bewaar de rasp voor het beslag. Schil dan de sinaasappels met een scherp mes tot op het vruchtvlees en snijd het in dunne plakken.

Maak dan de karamel door de suiker in een pannetje met 4 eetlepels water (of 2 el water en 2 el Grand Marnier) op te lossen boven matig vuur. Stop met roeren zodra dit gebeurt is en wacht tot de siroop karamelliseert tot een amberkleurige massa. Giet de karamel in een dunne laag over de bakpapierbodem van de springvorm en verdeel daar plakjes sinaasappel op.

Mixt de boter en suiker door elkaar om het cakebeslag te maken. Voeg één vooréén de eieren toe en mix even goed door. Roer in een andere kom de boekweitmeel met amandelmeel, bakpoeder (of baking soda) en zout door elkaar, en voeg het daarna in delen toe aan het beslag. Roer als laatste de sinaasappelrasp door het beslag. Verdeel het beslag over de laag karamel met bloedsinaasappel en bak ongeveer 45 minuten.

Laat de taart een kwartier afkoelen voor je hem omdraait en eruit haalt. Let op! Wacht niet te lang, want anders koelt de karamel te veel af en blijft het aan het bakpapier plakken. Verwarm tot slot de marmelade met het water en kwast dit aan de bovenkant over de bloedsinaasappel. Serveer de cake met opgeklopte room met fijngesneden munt.

Geniet!

Back To Top